Loading...

Veiligheidsrisico's Polen

  • Laatst gewijzigd op: 15-02-2023 | Nog steeds geldig op: 29-03-2023

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grens met Belarus

Een smalle strook van 200 meter langs de grens met Belarus is niet toegankelijk. De autoriteiten controleren daar streng. De grensovergangen met Belarus zijn (beperkt) open.

Informeer naar de geldende regels bij de Poolse autoriteiten, zoals bijvoorbeeld de Poolse ambassade in Den Haag (informatie in het Engels).

Geel: let op, er zijn risico's

Grens met Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne kunnen er in het grensgebied tussen Polen en Oekraïne veiligheidsrisico’s ontstaan. Daarom is de kleurcode van het reisadvies voor de gehele grensstrook met Oekraïne geel. Dit geldt voor een strook van 20 kilometer tot de grens. Dit betekent dat u kunt reizen naar het grensgebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

De Russische oorlog tegen Oekraïne is nog steeds aan de gang. Russische militaire aanvallen hebben uitgevoerd in Oekraïne binnen 20 kilometer van de Poolse grens. Probeer niet vanuit Polen Oekraïne in te reizen.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s

De veiligheidsrisico’s in Polen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Let op uw eigendommen en laat deze niet onbeheerd achter.

Criminaliteit

Neem van vreemden of van mensen die u nog maar kort kent geen drankjes aan. Daarin kunnen verdovende middelen zijn gestopt om u te beroven. U kunt ook bijvoorbeeld gedwongen worden hogere bedragen met uw creditcard te betalen of achteraf merken dat een groot bedrag van uw creditcard is afgeschreven. Controleer uw bon goed. Bedenk ook of het niet verstandiger is om in bars en nachtclubs contant te betalen.

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor de smalle strook van 200 meter breed langs de grens van Polen met Belarus is rood. Dit is verboden terrein. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze grensgebieden met Belarus? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

  • De kleurcode van het reisadvies voor de hele strook van 20 kilometer breed langs de grens van Polen met Oekraïne is geel. U kunt reizen naar geel gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Groen

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Polen?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Polen op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Polen voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Polen?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Polen.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Polen?

Lees hier meer over Polen en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Polen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top