Loading...

Veiligheidsrisico's Polen

  • Laatst gewijzigd op: 05-08-2022 | Nog steeds geldig op: 14-08-2022

Onveilige gebieden

Let op: In ‘rode’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

De Russische invasie van Oekraïne is nog steeds aan de gang. Russische militaire aanvallen hebben plaatsgevonden in Oekraïne binnen 20 km van de Poolse grens. Probeer niet om vanuit Polen Oekraïne binnen te reizen. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten.

Sinds 1 juli 2022 zijn het toegangs- en verblijfsverbod in de grensregio met Belarus ingetrokken. Een smalle strook van 200 meter langs de grens blijft niet toegankelijk. De autoriteiten controleren daar streng. De grensovergangen met Belarus zijn weer (beperkt) open.

Informeer u over de geldende regels bij de Poolse autoriteiten, zoals bijvoorbeeld de Poolse ambassade in Den Haag.

Groen

De veiligheidsrisico’s in Polen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Let op uw eigendommen en laat deze niet onbeheerd achter.

Criminaliteit

Neem geen drankjes aan van vreemden of mensen die u nog maar kort kent. Daarin kunnen verdovende middelen zijn gestopt om u te beroven. U kunt daarna bijvoorbeeld gedwongen worden hogere bedragen met uw creditcard te betalen of achteraf merken dat een groot bedrag van uw creditcard is afgeschreven. Controleer uw bon goed. Bedenk ook of het niet verstandiger is om vooral in bars en nachtclubs contant te betalen.

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor een smalle strook van 200 meter langs de grens van Polen met Belarus is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naartoe te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar dit gebied in Oost-Polen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
  • De grensovergangen van Polen met Belarus zijn weer (beperkt) open. Als u vanuit Polen naar Belarus wilt reizen informeer uzelf dan vooraf op van welke grensovergang(en) u gebruik kunt maken.

Groen

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Polen?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Polen op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Polen voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Polen?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Polen.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Polen?

Lees hier meer over Polen en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Polen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top