Filter je resultaten
in 5 stappen.
Begin met stap 1:
Kies landen
Vind je ideale
wintersportbestemming!

Heb je een landvoorkeur?

Kies 1 of meer landen
Duitsland
Finland
Frankrijk
Italië
Oostenrijk
Tsjechië
Zwitserland

Met wie ga je op wintersport?

Geef aan met wie je van plan bent om op wintersport te gaan. Ga je met kinderen dan worden de kind vriendelijke gebieden voor je geselecteerd.
Solo
met partner
met vrienden
met kinderen

Hoe wil je reizen?

Info
Kies je voor trein of vliegtuig, dan selecteer je alle skigebieden waarbij je bij Vrij uit vervoer kunt boeken.
Vliegtuig
Trein
Auto

Hoe ver wil je rijden?

Berekend vanaf Utrecht
500 km
750 km
1000 km
1250 km
Geen max

Ik wil graag dat de piste / gebied voldoet aan:

Je mag meerdere wensen aanvinken. Heb je geen specifieke wensen, ga dan door naar de volgende vraag.
Geschikt voor beginnende skiërs/snowboarders
Geschikt voor gevorderde skiërs
Geschikt voor gevorderde snowboarders
Geschikt voor langlaufen
Geschikt voor wandelen

Hoe groot moet het skigebied zijn?

Tips
Hoe groter het skigebied hoe meer variatie in de keuze van afdalingen.
Beginners hebben doorgaans voldoende aan 50 km piste.
max 50 KM
50 - 100 KM
100 - 200 KM
meer dan 200 KM

Hoe sneeuwzeker moet het wintersportgebied zijn?

Tips
De kans op sneeuw is afhankelijk van de hoogte van de piste en de periode waarin je op wintersport gaat. Sneeuwzekere gebieden zijn meestal wat hoger geprijsd.
gematigd
redelijk
behoorlijk
zeer sneeuwzeker
opnieuw zoeken
281
pistes
om uit te kiezen
filter resultaten
281
pistes
om uit te kiezen
filter resultaten

Geschiedenis van wintersport

13 Sep 2013
Categoriën:
0 reacties | 14270 keer gelezen
1 2

Ontelbaar veel skigebieden over de hele wereld bieden vertier aan nog véél meer wintersporters. Jong en oud. Student en pensionado. Après-skiër en diehard kilometervreter. Voor ieder type sneeuwliefhebber is er wel een passende wintersportvakantie te vinden. Waar vroeger skiën alleen voor de elite was weggelegd, biedt de piste tegenwoordig ruimte voor iedereen. Of je nu rustig van een strak geprepareerde blauwe piste wilt glijden of je grenzen wilt verleggen door je in het Himalayagebergte uit een helikopter te laten droppen voor een onvergetelijke off piste afdaling. Tegenwoordig kan het allemaal. Maar hoe is het ooit eigenlijk begonnen?

Ski’s als transportmiddel

Het eerste teken van ski-leven is ontdekt in een grot in Scandinavië. Hier troffen een aantal avonturiers muurschilderingen aan van tussen de 6000 en 7000 jaar oud. Op de rotsmuren waren tekeningen te zien van mensen die achter kuddes vee aan skiën. Skiën was destijds geen recreatieve bezigheid. De lange latten werden ondergebonden als transportmiddel. Een makkelijke manier om je te kunnen vervoeren in de lange witte winters.

De oudste ski die ooit gevonden is ligt in het skimuseum in Oslo. Deze 2600 jaar oude ski is met een lengte van 80 cm een stuk korter dan het model dat we tegenwoordig kennen.

De kick van het afdalen

Tot 1800 liep men voornamelijk op ski’s. Het leek meer op het hedendaagse langlaufen dan op alpineskiën. In de 19e eeuw nam skiën vanuit Noorwegen een nieuwe vorm aan. Men kwam er achter hoe uitdagend snel skiën was. In Noorwegen werden op steeds meer plekken skiwedstrijden georganiseerd. Het materiaal verbeterde in rap tempo en ook de skitechniek werd onder de loep genomen. Een echte kentering ontstond naar aanleiding van het boek van avonturier Fridjof Nansen, die op ski’s de Groenlandse ijskap overstak. In zijn boek omschreef hij de magie van het afdalen. Het razend populaire boek werd in meerdere talen vertaald. Vanaf dat moment waaide de skikoorts ook over naar andere landen.

Opkomst van het skitoerisme

Het skitoerisme is begonnen in de Alpenlanden. Europa had aan het begin van de 20e eeuw een uitgebreid spoorwegnetwerk dat de rijken in staat stelde comfortabel te reizen. Overal in de Alpen ontstonden luxe hotels waar vermogende mensen hun vakanties doorbrachten. Om de rijke buitenlanders te vermaken lieten de hoteleigenaren hun gasten kennis maken met wintersport. De populariteit bleek enorm. Toen een hoteleigenaar een aantal Engelse zomergasten wist te overtuigen om in de winter ook naar de Alpen te komen nam het skitoerisme een snelle vlucht. Binnen enkelen jaren waagden mensen over de hele wereld zich op de lange latten. Voor een ontspannen wintervakantie in de buitenlucht.Snowboarden, het jonge broertje

Snowboarden kent een veel kortere geschiedenis. Deze uitdagende wintersport is pas in 1964 ontstaan. Toen een jonge surfdude genaamd Sherman Poppen besloot om van zijn droom werkelijkheid te maken. Zijn droom was om ooit met z’n plank een besneeuwde berg af te surfen. In 1965 ging zijn idee in productie. De 1,20 meter lange snurfer (snow-surfer) werd door de Amerikanen omarmd. In de 10 jaar die volgde zijn er ruim een miljoen planken verkocht.

In eerste instantie werden de ‘rare surfers’ niet geaccepteerd op de piste. Pas toen de vinnen verdwenen en de plank langzaam de vorm aannam van het board dat we vandaag de dag kennen, werd snowboarden steeds meer toegejuicht. Tegenwoordig zijn de kleurrijke boarders niet meer van de piste weg te denken.

Reactie plaatsen

Versturen

Reacties

Nog geen reacties.